"Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо покачване на данъците".

Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева - бивш икономически вицепремиер, преподавател, финансист. Повод за думите й са намаляването на ДДС за барове, дискотеки и ресторанти

"Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени". Според нея намаляването на ставката на ДДС няма да помогне на сектора да се възстанови от шока.

"Намаляването на приходите от ДДС едва ли ще срине бюджета. При положение че приходите в бюджета намаляват, разходите се увеличават, дефицитът се увеличава, изглежда несериозно да се правят такива мерки точно в този момент. От гледна точка на фиска има деструктивен ефект. От икономическа гледна точка полза няма". 

Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, за да има справедливост

Плевнелиев: Нужна ни е прогресивна данъчна система, за да има справедливост

Намаляването на ДДС за ресторантите е грешка...

Според нея ефектът от намаляване на данъчните ставки ще е маргинален. Има само теория, че когато се намаляват данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да плаща данъци, отколкото да ги укрива.

Относно появилата се информация, че премиерът Борисов не е съгласен с някои от предложенията на финансовия министър Владислав Горанов, Бобева каза: "Всичкото това между министъра и премиера е нещо като игра за наивници...".

От БТПП притеснени за въвеждането на различни данъчни ставки за ДДС

От БТПП притеснени за въвеждането на различни данъчни ставки за ДДС

Само единна ставка за ДДС щяла да осигури баланс на интересите на всички сектори

Разширяването на държавния сектор чрез създаването на нови държавни предприятия е "най-бруталната форма за източване на пари от държавата и данъкоплатците", каза Бобева относно идеята за създаване на държавни бензиностанции.

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

ДПК ще даде достъп на всички търговци до данъчни складове

Икономистът подчерта, че българската икономика е отворена и намаляването на външното търсене ще ѝ влияе зле. Тя очаква спад в икономиката от около 4-5 %.

Проф. Бобева допусна като възможно удвояване на безработицата сред младите хора. "Ще се постави на дневен ред структурата на икономиката, която е тотално сбъркана - основно работната сила е заета в трудоемки сектори, а имаме най-лошата демографска ситуация и перспектива в Европейския съюз... Икономиката ни има много структурни проблеми, които коронавирусът ускори и показа като по-очевидни".

Даниела Бобева прогнозира трудни години и преструктуриране в туризма.

Припомняме, на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

След това в бюджетна комисия депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че кризата с коронавируса е наложила намаляване на ДДС.

От КНСБ заявиха, че настояват за общо намаляване на ДДС.