Кризата с коронавируса ускори процеса на промяна на ДДС-то. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред журналисти преди заседанието на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

На днешното заседанието на парламентарната комисия ще бъде разгледано на второ гласуване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност.

Цонев не е прочел становището на финансовото министерство по темата и сега тепърва ще го направи. Цонев напомни, че когато бил въведен десетпроцентния данък и плоския за хората имало страшни вопли, че това щяло да срине фиска. Когато обаче първата година, след като били въведени приходите от двата данъка, приходите се вдигнали три пъти.

Не казвам, че тук ще стане същото, но трябва да бъдем внимателни в преценката. Невинаги в данъчното производство две и две значи четири, подчерта Цонев.

За него промяната в данъчната система трябвало да стане след един много дълъг и обмислен дебат между специалистите в парламента и извън законодателния орган. Тогава трябвало да се пристъпи към диференцирано ДДС, ако е необходимо, без да се променят преките данъци, посочи депутатът от ДПС.

Според Цонев имало нужда от дебат за излизане от старото разбиране, че ДДС-то е с единна ставка. Иначе според депутата правилно финансовият министър Владислав Горанов е критичен към намаляването на ДДС-то на 9 процента за туризма. Ако Цонев бил на неговото място също щял да вдига шум до небесата.

Председателят на парламентарната комисия Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов не са присъствали на заседанието на комисията. И двамата са против намаляването на ДДС за туризма.

Припомняме, че на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. ГЕРБ и Обединените патриоти подписват Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

В замяна на това премиерът е поискал от представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.