Догодина е възможно да има начин за освобождаване от ДДС на дарените храни. „Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от начисляване на ДДС върху дарените храни в определен обем. Би могло да се мисли и анализът ще се извърши в следващите няколко месеца до началото на кампанията по изменение на данъчните закони през септември.“ Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след проведена среща с омбудсмана Мая Манолова, съобщиха от Министерството на финансите.

На срещата присъстваха и представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), производители на храни, Българската хранителна банка и Българския червен кръст.

Финансовият министър иска да вземе мерки храните за дарение да не влизат отново в търговската мрежа. "Най-важното е така да се направи дизайнът на схемата за дарение и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни", каза Владислав Горанов.

Министърът на финансите изрази мнение, че дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС. Той призна, че сегашното законодателство действа като сгрешен стимул.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова заяви, че е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, но е "необходимо да има сериозни механизми за контрол".

Тя уточни, че заедно с Министерството на земеделието и храните и производителите на храни са поели ангажимент да работят до края на месец юли по текстовете, с които ще се направят необходимите промени в Закона за храните, след което ще ги представят на Министерството на финансите, за да бъдат анализирани и взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 година.

Министър Горанов заяви, че МФ има капацитет да разпише необходимите промени в Закона за ДДС така, че те да работят.