Правителството е в оставка, но това не спира различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги, пише "Сега".

Сред обществените поръчки, подадени след приетата оставката на кабинета "Борисов-2", са от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, софтуер, дронове, пътно строителство и проектиране, поддръжка и разширяване на бази данни и мрежи. В последните десетина дни се появиха поръчки с много високи прогнозни стойности или със смущаващи особености в условията, както и ненавременни.

Една от най-причудливите поръчки от последната серия на кабинета в оставка е конкурсът за идеен проект на отсечка от магистрала "Струма" - между Кресна и Крупник, пише изданието. Причината е, че трасето на магистралата през Кресненското дефиле все още е предмет на спорове и не е съгласувано с ЕК, която финансира строителството, така че не е ясно какво точно възлага АПИ.

Все още има неясноти дали ще се прави изцяло нов многолентов път, или в едната посока ще се използва съществуващото шосе. Второ, вместо нормалното излъчване на проект победител в случая е обявен конкурс с награди. Наградният фонд е 2.5 млн. лева, които ще бъдат изплатени на заелите първите три места. Най-странното е, че в самите условия на обществената поръчка пише, че резултатите от конкурса не са задължителни за възложителя. С други думи, държавата се готви да похарчи 2.5 млн. лева за проекти, които може никога да не бъдат използвани.

Най-голямата обществена поръчка за изтичащата 2016 г. с прогнозната стойност е 200 млн. лева е за изграждане на тол система за електронно събиране на пътните такси в България.

Правителството се мъчи да избере изпълнител от април, но вече на три пъти жалби на фирми блокират процедурата. Визията на кабинета "Борисов 2" предвижда 60% от шосетата в България да станат платени - непознат в Европа обхват на тол системата. Преди дни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров поиска да напусне поста.

МВР обяви поръчка за изработване на лични карти, паспорти, шофьорски книжки. Прогнозната стойност на услугата е 19.9 млн. лева. Състезание обаче няма да има, защото се предлага задачата да бъде възложена на "Веридос ГМБХ" - фирмата, на която вече бе поверена следгаранционната поддръжка на оборудването за производство на български лични документи.