Прогнозите за бъдещето на паунда стават все по-песимистични. В последния си специален доклад, посветен на Brexit, анализаторите от Deutsche Bank посочват, че лирата ще върви все по-надолу спрямо долара през годината.

Експертите от германската банка смятат, че стерлингът ще достигне дъно от 1.06 долара до края на 2017-а. С това прогнозите са за срив от нови 15 процента в стойностите на валутата.

Още през февруари от ръководството на валутния отдел на заемодателя намекнаха, че банката може да намали своята официална прогноза за паунда.

Тогава експертите изразиха мнение, че стерлингът може да падне до 1.05 спрямо долара, докато "невероятно сложният" характер на Brexit става все по-ясен.

Очакванията на повечето икономисти за бъдещото движение на валутата са по-оптимистични от тези на анализаторите от Deutsche Bank. Но малцина очакват в скоро време паундът да се възстанови от нивата, на които се задържа след референдума за напускане на Европейския съюз.

Според анкета, съставена от Reuters сред 60 банки и изследователски институции, средните прогнози посочват валутата да се търгува на ниво от 1.23 долара до края на юни, но да падне до 1.21 долара през следващите три до шест месеца.