Българската банкова система е стабилна. Възможно е и догодина да има сливания на банки, тъй като разходите за инвестиции в новите технологии се увеличават, а има и натиск върху приходите. Това заяви председателят на управителния съвет на Асоциация на банките в България Диана Митева пред БНТ.

Макар и близки до нула, лихвите по депозитите на физическите лица у нас все още са по-високи от тези в повечето европейски страни, където много банки налагат отрицателни лихви върху спестяванията. В същото време лихвите по кредитите са ниски, което е полезно за потреблението, смята Митева.

По думите ѝ у нас някои банки са избрали да наложат отрицателни лихви единствено върху депозитите на юридически лица, защото се приема, че фирмите управляват парите си по-добре.

БНБ обяви буфера за други системно значими банки в България

БНБ обяви буфера за други системно значими банки в България

Не са се променили в сравнение с нивата за 2021 г.

По време на пандемията се спестява повече - и от граждани, и от фирми. Това води до събиране на много средства в банковите институции. И когато тази ликвидност не се реализира от банките, БНБ налага такса "отрицателна лихва", изтъкна Диана Митева.

Председателят на Асоциация на банките в България обясни поскъпването на банковите такси със сериозния натиск върху лихвения доход, който банките имат заради безпрецедентно ниските нива на лихвите. Другият фактор са инвестициите в дигитализирането на банковото обслужване, което става все по-наложително.

Заради създалата се ситуация през последната година има голям ръст в пренасочването на парите от депозитите към други финансови инструменти, заяви още Митева.

Симеон Дянков притеснен за банковата система заради твърденията на Рашков

Симеон Дянков притеснен за банковата система заради твърденията на Рашков

Опасно било да се твърди, че висши политици притежават банки