Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Това заяви зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов пред БНТ в отговор на въпрос, че едно от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова е било, че няма да вдига местните данъци.

С мотив да се подобрява качеството на въздуха и да има повече пари за работа в кварталите, кметът Йорданка Фандъкова предложи промени в два местни данъка - данъка за автомобилите и данъка за покупка на имущество. Решението предстои да се гласува в Столичния общински съвет.

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Според Фандъкова, който замърсява трябва да плаща повече

По думите на Барбалов очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване

Очаква ни повишение на местните данъци

Очаква ни повишение на местните данъци

Но едва ли щяло да е драматично

Според него предложението е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите.

"Промяната на данъците що се отнася до автомобили дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено", каза Барбалов. 

От ИПИ искат 1/5 от данъците ни да остава в общините по постоянен адрес

От ИПИ искат 1/5 от данъците ни да остава в общините по постоянен адрес

Това може да стане още в Бюджет 2021