За пръв път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. В тази връзка той очаква да бъдат предприети по-сериозни мерки от просто "затягане на коланите".

"Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. Затова, според мен, финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно", коментира Дянков.

Припомняме, че служебният министър на финансите Росица Велкова, която обяви в сряда мерки за стабилизиране на държавната хазна, заяви, че заради гласуваните от няколко предходни парламента разходни политики бюджетният дефицит е 6,9%. Според Симеон Дянков обаче той ще е около 9%.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Росица Велкова готви прогноза с 940 лв. минимална заплата от 2024 г.

Само преди два дни Велкова заяви, че не сме фалирали, но може да фалираме

Той каза още, че служебният кабинет избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, защото се страхува да не се обърне бизнесът срещу правителството и президентството. "Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът", изтъкна той.

Дянков посочи три стъпки, които по негово мнение трябва да се предприемат в настоящата криза - да се върне ДДС от 20% за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се прецени кои големи групи разходи могат да се намалят.

По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от Еврозоната. Симеон Дянков прогнозира, че инфлацията ще остане двуцифрена поне до есента.