Банковите лихви трябва да се понижат поне с три процента.

Това е мнението на финансовия министър Симеон Дянков, цитиран от БНР.

Във Варна той коментира, че финансовият риск за страната намалява, което означава, че и лихвите трябва да започнат да падат.

В сряда предстои нова среща с банките, на която министър Дянков очаква да види поне 10 идеи и конкретни предложения за понижение на лихвените равнища. По думите му една от възможностите е емитирането на еврооблигации.

Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни инфраструктурни проекти. Това може да стане с меморандум между банките, финансовото и регионалното министерство.

За проектобюджета за 2010 г. Симеон Дянков посочи, че е балансиран и стои изключително добре на фона в целия Европейски съюз.

По думите му България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3 процента. Останалите 26 държави в ЕС прогнозират свръх дефицити, посочи министърът.

За предстоящите конкурси за директори на митницата и на НАП във Варна министърът посочи, че се радва на големия брой кандидати. Ще участвам в последния етап от интервютата и за двете ведомства, и очаквам да изберем хората, които са най-добрии не са накърнени от предишни злоупотреби, каза Дянков.