Дефицитът в бюджета на държавното обществено осигуряване се увеличава. Това заяви от парламентарна трибуна финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос как държавата ще намери пари за покриване на дефицита.

Според оценките на финансовото ведомство към август 2011 г. дефицитът в общественото осигуряване е 250 милиона лева. Припомняме, преди време шефът на НОИ Бисер Петков беше „пресметнал" 204 милиона лева.

Този допълнителен дефицит в НОИ се покрива от държавния бюджет с постъпилите допълнителни приходи от Агенция "Митници", заяви финансовият министър, цитиран от БНР.

Пред депутатите обаче председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев изрази опасенията си, че до края на годината дефицитът на общественото осигуряване ще достигне 400 милиона лева, а тази сума ще се наложи да бъде покрита от фискалния резерв. Стойнев предупреди и за намалената възможност за постигане на икономически растеж от 3,6%.

Дянков допълни, че Европа е изправена пред тежка криза, а в тази тежка година България е единствената държава, която е увеличила вдовишките пенсии от 1 септември. Минималната работна заплата също е увеличена. „Това означава, че социалната политика на това правителство е успешна за разлика от голяма част от останалата част на Европа, която не може това да си позволи", каза още министърът на финансите.

Той бе категоричен, че не може един недостиг да се финансира от фискалния резерв: „Той се финансира от допълнителни приходи от други приходни агенции."