Много лоша идея в много лош момент - така министърът на финансите Симеон Дянков определи идеята на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за провеждането на референдум в страната за спасителния план на ЕС.

"Финансовите министри на Европа работихме много за този спасителен план. Тъкмо се бяха успокоили пазарите и сега след този ход на Папандреу пазарите полудяха", посочи Дянков в ефира на БНТ и допълни: „Много зле обмислен ход, типичен ход за социалист".

По думите му референдумът може да спаси Папандреу и правителството, но гръцкият народ ще страда и цяла Европа ще страда от това. В техния парламент се борят да покажат на германците, че на Гърция трябва да се помогне, отбеляза още финансовият ни министър.

Симеон Дянков поясни думите си от миналата седмица, когато в интервю за „Ди Велт", той призна, че кризата, която разтърсва Гърция, е от полза за България, а българите "до известна степен са щастливи от нещастието на гърците".
По думите му години наред сме гледали към Гърция, че живеят много добре. Дянков припомни, че тази година пенсиите в страната паднаха с близо 40%.

"Гърците са живели близо 20 години извън възможностите си. След 5,6 години българите ще са по-богати от гърците", обяви вицепремиерът Дянков.

Гърците дълго ще страдат, докато ние ще живеем трудно, но след това ще бъдем по-добре от Гърция, убеден е Дянков. Вижте и румънците работят добре и ще бъдат след време по-добре от гърците, а те ще страдат още десетилетие, категоричен бе финансовият министър.
Той обаче посочи, че за нас е много по-добре, ако и Гърция и Румъния са по-добри икономики.

За бюджет 2012 Дянко изтъкна, че това е най-добрият бюджет, който сме имали. По думите му така считат и от Европа. „В него има достатъчно буфери", каза вицепремиерът.

Мислехме много как да го направим - ситуацията през лятото много се промени и влоши в Европа и затова направихме по-консервативен бюджет, отбеляза Дянков.

В държавната хазна за 2012 година има заложени 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и човешки ресурси. Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и за 2013 година.

По повод твърденията на синдикати, че бюджет 2012 е най-лесния бюджет, тъй като е заложено 2/3 от приходите да бъдат от Европа, Дянков коментира, че синдикатите винаги не одобряват бюджета, но не дават алтернативи.

Тази и следващата година трябва ударно да усвояваме европейски фондове, догодина още 80% ще се увеличат евросредствата, оповести финансист номер 1.
За първи път 2012 година ще имаме първия бюджет, в който можем да водим по-добра социална политика. В социалните сфери ще има много повече пари, отколкото в предишните години.

Дянков коментира предложенията на работодателите за свиване в социалните плащания на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и ДАНС. Той посочи, че днес по време на Тристранния съвет за сътрудничеатво ще бъде предложено стажът за ранно пенсиониране да се вдигне от 25 на 27 годни. При пенсиониране редовите военнослужещи и полицаи под пагон ще остават с 20 работни заплати, но за общата администрацията в МО и МВР получаваното при пенсиониране ще падне на 10 работни заплати. В ДАНС ще падне от 20 на 15 работни заплати. Такава е волята и желанието, като се събрахме министрите и това ще предложим днес на МС, обяви Дянков и допълни: „Днес на тристранката смятам, че като има обясня до какво решение сме стигнали, те ще бъдат доволни".

Относно бюджета на БАН и протеста на учените Дянков заяви: „Вместо да стоят по улиците да направят някой друг европейски проект. Ние сме помагали години наред, само че те не са правили нищо, сега е техен ред да покажат, че могат да правят европейски проекти. 54 млн. лв. е последната ни дума", потвърди финансовият министър.
По думите му целта е бюджетът на БАН постепенно да се формира 1/3 от евросубсидии, 1/3 от държавата, 1/3 съвместни проекти с работодатели.

Бъдещето на България е университетите, изтъкна финансист номер 1 и поясни, че 20 млн. лв. допълнително ще се дават по рейтинговата система на добрите университети- Софийския университет, Великотърновския университет, Русенския университет и др.

"Вече сме казали, че минималната работна заплата ще се увеличи до 290 лв., вече сме го заложили в бюджета от второто тримесечие, и работим активно и се надявам до средата на следващата седмица да имаме план за увеличаване на ниските пенсии. Имаме три варианта - само минималната пенсия, аз обаче не съм привърженик на това, защото се получава някакво изкривяване - тези, които са на най-ниското ниво, получават повече, така че аз предпочитам да има в процентно отношение - тези, които получават по-ниски пенсии, да получат по-голямо увеличаване, но и нагоре това да стане с по-малко проценти. Това ще ни струва няколкостотин милиона. В социалния пакет, за който говорим, става въпрос и за увеличаване на майчинските - от 240 да се надяваме на 270 лв. или от 1 януари, или от второто тримесечие", обяви вицепремиерът.

Като цяло този бюджет във време на икономическа криза дава възможност за увеличаване на социалните придобивки, убеден е Дянков.

Попитан за Пакта за финансова стабилност, той посочи, че от ДСБ, които се водят дясноцентристка партия, за обещали, че като минат изборите, ще подкпрепят пакта. "Ще изчакаме седмица - две да се успокоят страстите след изборите да започнем отново дебата", поясни министърът.

Той посочи, че би посъветвал новите градоначалници да харчат разумно, защото всички трябва да са дисциплинирани. Вижте какво стана в Сливен, във Видин, в Смолян, даде пример министърът. Ние в близките дни ще пратим писма до новите градоначалници да има клажем: "Внимавайте, не се подвеждайте, ч като харчите повече, вие ще сте после на власт" и ще ги предупредя, че непрекъснато ще бъдат контролирани от инспектората на МФ.

На въпрос има ли държавата ни нужда от данъците на проститутките, Симеон Дянков отговори категорично:" Не няма нужда. Това е тема, която трябва да се развие, но сега не й е времето".
Припомняме, по време на пресконференция вчера от бранша заявиха, че повечето "жрици на любовта" искат да излязат на "светло" и поискаха легализация на проституцията.
Финансовият министър посочи в заключение, че е против легализацията на проституцията у нас.