Дупнишкият кмет Атанас Янев и служители на общинската администрация остават без заплати. Причината са 14 акта за нарушение на финансовото законодателство, които предстои да бъдат връчени на градоначалника до края на седмицата.

Това стана ясно по време на среща между дупнишки учители и синдикати и зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, който оповести резултатите от финансовата проверка на общината, разпоредена от Симеон Дянков, информира e-79.com.

При проверката от Агенцията за държавен финансов контрол са засекли системно отклоняване от страна на общинското ръководство на превежданите от държавния бюджет целеви средства за други дейности.

По думите на зам.-министъра 18 млн. 189 хил. лева е общото задължение на общината към финансови и кредитни институции, от които просрочените са 6 млн. 303 хил. лева. Според неговата справка влошаването на финансовото състояние започва през 2007 година, когато в края на периода са отчетени 470 000 просрочени задължения, които за три години достигат сумата от над 6 милиона лева.

Очакването на заместник-министъра е, че напрежението сред кредиторите ще ескалира в началото на новия управленски мандат, когато не е изключено завеждане на съдебни искове срещу Общината и съответно запориране на сметките й.

Той съобщи още фрапиращи данни от финансовите отчети на Община Дупница. Изпълнението на приходите на общинския бюджет за тази година е под 40%. Залагани са кухи приходи за финансиране на дейности със средства, които не биха могли да постъпят в общината. Като пример Горанов посочи залагането на приходи от продажби на имоти, което в ситуация на икономическа криза не би могло да се изпълни. От друга страна събираемостта на местните данъци и такси е изключително ниска.

Въпреки кризисното финансово състояние на общината обаче, кметът Атанас Янев е похарчил само до края на месец август през тази година над половин милион лева за външни услуги, извършени по граждански договори, заяви той и допълни: "Стабилизирането на община Дупница ще бъде изключително трудно за следващия управленски екип, който и да спечели местните избори."

Горанов поясни, че ако са установени длъжностни престъпления, докладът от проверката ще бъде предоставен на прокуратурата.