"Не всички ще се събудят след принудителната изкуствена кома, в която икономиката беше вкарана - не само нашата, а навсякъде по света". Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи финансистът Емил Хърсев.

Емил Хърсев настоя за капиталово усилване и капиталово укрепване на самите фирми, като например в туризма. Ние сме по-устойчиви на кризи и въпреки че нашите фирми не са прехранени, са свикнали на изгладняване и да издържат. Нашите фирми не били като западните фирми, които били захранени с евтини изгодни кредити и превръщани в зомбита през кредитната система, каза още финансистът.

Фонд на фондовете предлага нов гаранционен продукт за малките и средни предприятия

Фонд на фондовете предлага нов гаранционен продукт за малките и средни предприятия

На стойност 170 млн. лева

Въпросът е как българските фирми ще имат достъп до парите на Фонда на фондовете - непряко, фирмите няма да има нужда да се редят на опашка, а могат да ги получат само през банките.

Фондът на фондовете е предназначен за финансовата система и представлява интерес за банкери и финансисти. Всеки, който предлага базиране на инструменти и финансови продукти и услуги, си рекламира дейността, обясни Хърсев, като посочи, че обявеното не е ново, което да се прави от бизнеса, но се осигуряват допълнителни гаранции. Според него бизнесът ще намери достъп до условията на фонда. Нормален бизнес подход е да се възползваш, стига да имаш капацитет да вземеш по-голяма пазарен дял, изтъкна финансистът.

Как идеята за 10-годишни безлихвени кредити може да минира банковата стабилност?

Как идеята за 10-годишни безлихвени кредити може да минира банковата стабилност?

От Фонда на фондовете заявяват, че на бизнеса през банките ще бъде предложено дългосрочно финансиране - заеми със срок на погасяване до 10 години

Според него идеята с кредитите и портфейлните гаранции, с която щяла да се подсигури една по-голяма кредитна маса, е обаче идея "като да вземем три яйца и да се свари една тенджера супа - получава се една голяма продукция".