Политиката на държавата и служебното правителство е да намери пресечните точки как доходите от труд да растат и да няма работещи бедни. Това заяви пред bTV вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той обясни, че в момента се работи по разчети и се обсъждат варианти за увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Министърът обаче не уточни за какви суми става въпрос.

Вчера работодателите напуснаха срещата в Министерския съвет, за да не бъдат "овикани" от синдикатите, които настояват минималната работна заплата да се повиши на 764 лв. от 1 януари догодина. КНСБ пък заплаши с национален протест. Донев посочи, че в момента не може да каже каква ще бъде позицията на държавата за минималната работна заплата.

Действително вчера беше нарушен добрият тон на социалния диалог, призна той и отбеляза, че размерът на минималната работна заплата се определя след консултации между работодатели, синдикати и държава.

Размразяване на минималните осигурителни прагове иска КТ Подкрепа

Размразяване на минималните осигурителни прагове иска КТ Подкрепа

Да има административно повишение на минималната работна заплата

"С размера на минималната работна заплата са свързани редица плащания в държавата, така че той е основополагащ за приходната и разходната част на бюджета", подчерта социалният министър.

Той посочи, че проектът за размера на минималната работна заплата ще бъде определен и ще бъде заложен в проекта за бюджет 2022 г. и представен на следващото Народно събрание, което да реши дали тя да бъде такава.

Донев бе категоричен, че не се плаши от национален протест на синдикатите. Според него най-важно е да се възстанови диалогът между социалните партньори. По негови думи доходите на пенсионерите трябва да се повишават, но трябва да има предвидимост на това увеличение. Той обясни, че следващият парламент трябва да реши дали добавката от 120 лева ще остане.

КТ "Подкрепа" предлага увеличаване на минималната работна заплата от 2022 г.

КТ "Подкрепа" предлага увеличаване на минималната работна заплата от 2022 г.

Имат конкретни мерки в подкрепа на гражданите

Относно вдовишките пенсии министърът посочи, че техният процент не е променян от 2010 г., но при преизчисление на пенсиите, вдовишките и наследствените също се преизчисляват, така че и при тях ще има увеличение. Промяна на процента обаче отново минава през гласуване на промени от социалния кодекс от парламента.

Донев обясни и че помощите за отопление ще бъдат изплатени в средата на декември, тъй като кръгът на получаващите тези плащания е разширен и се дава възможност на хора, които досега не са кандидатствали за тях, да бъдат включени.

Той посочи и че не се разделя мярката 60/40. Това е универсална мярка за всички икономически сектори, така че ако има сезонност в някои дейности като туризма, нормално е да има спад в плащанията за месеците, които не работят, поясни министърът.

1985 лв. нужни за едно семейство месечно

1985 лв. нужни за едно семейство месечно

В България 1 660 млн. души живеят под прага на бедност