Цялостното овладяване на инфлационния процес е много трудно, тъй като до голяма степен той е индуциран отвън. Повишаването на цените на газа, електричеството дойде от съответните процеси в европейския пазар. В страна, която е във валутен борд и липсва Централна банка, която да провежда антиинфлационна политика, не може цялостно да бъде овладян инфлационният процес. Това заяви икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Според него, отделни цени биха могли да бъдат контролирани, но това поражда други напрежения в икономиката.

Любомир Дацов: Майсторството на държавното управление е да не допуска инфлацията

Любомир Дацов: Майсторството на държавното управление е да не допуска инфлацията

В страната няма криза заради 4-5% икономически растеж

Ганчев коментира и евентуалните последици от мораториума, който не намира за необходимата мярка.

"Ако цените бъдат замразени и разходите на някои енергодоставящи дружества нараснат, естествено те няма да могат да финансират своите програми, което може да доведе до физическо спиране на тока и режим", подчерта той.

Според него, тази мярка бе въведена, за да може правителството да изработи мерки за по-цялостно решаване на въпроса, вероятно с преразпределение на ресурси между държавните предприятия и потребителите, компенсиране на потребителите, на енергоразпределителните дружества, на топлофикациите.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

Проф. Ганчев е на мнение, че мораториумът, който беше въведен, дава обективно на правителството време да осмисли своите действия и да избегне едни по-тежки последици за икономиката.

"Поскъпването на тока доведе до това, че България има необходимите ресурси. Ние изнасяме електричество по високите цени, а това води до натрупване на ресурси в определени играчи у нас и има какво да се преразпределя", заяви икономическият експерт.

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на компенсациите за ток

Мярката била крайно недостатъчна

Той е на мнение, че инфлацията догодина ще бъде най-вероятно над 5-6 процента.