До края на септември и началото на октомври всички софтуери трябва да отговарят на изискванията на наредбата за касовите апарати. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в парламента. За голяма част от търговците сроковете се удължавали.

Над 50 хиляди касови апарати вече са адаптирани и в реално време предават данни към сървърите на НАП. Най-големите рискове са свързани с така наречените ресторанти, хотели, заведения за обществено хранене от друг тип, където често и системно се избягва отчитането на всички обороти, подчерта министърът. Около половин милиард лева са загубите.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има

Дълбоко се съмнявам, че има повече от 10% от ресторантите в София, които са напълно редовни, отсече Владислав Горанов. Отговаряйки в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Менда Стоянова за притесненията на бизнеса за опазване на конфиденциална информация, финансовият министър заяви, че това не е сериозно. "И опасенията, че ще откраднем някоя гурме рецепта от ресторант, са, меко казано, наивни", заяви Горанов, според когото такива изказвания само показват притесненията и страха на самите оператори, които досега са си позволявали да спестяват част от това, което се полага на фиска.

Финансовият министър напомни, че за целите на осъществявания контрол за спазването на данъчното и осигурителното законодателство, НАП обработва лични данни при съблюдаване на принципите за законосъобразност, пропорционалност на обработваните лични данни и за обработване на лични данни за конкретни, точно определени и законни цели.

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

До 30 септември става срокът за апаратите, които са само за смяна на софтуер

Припомняме, през януари от Българската асоциация на развитие на бизнес софтуер и транспортния сектор заявиха протестна готовност заради недостатъчните според тях срокове за въвеждане на новите изисквания за касовите апарати.

От Българската стопанска камара също изразиха мнение, че Наредбата е злонамерена и инквизира българския бизнес.

В средата на февруари от Националната агенция по приходите обявиха, че реалният брой на фискалните устройства, за които се налагат промени във връзка с промените, наложени от наредба Н-18, са около 170 хиляди.  От приходната агенция отбелязаха още, че държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати.

Дни по-късно министър Владислав Горанов обяви, че наредбата се отлага, но това няма да важи за всички икономически оператори.

По думите му за тези, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остава до 31 март. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.

7 месеца отсрочка за новите касови апарати

7 месеца отсрочка за новите касови апарати

Горанов препоръча на IT-специалистите да използват времето за писане