„Реалистичният бюджет" за 2016 на финансовия министър Владислав Горанов влезе за обсъждане на бюджетната комисия на първо четене.

Самият финансист номер едно определи така макрорамката за следващата година и обясни, че бюджетът за догодина ще донесе стабилност. Като приоритет номер 1 Горанов определи фискалната политика на страната ни.

В бюджет 2016-та година се залага дефицит от 1,8 млрд. лева или 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни, което показва тенденция за намаляване на бюджетния дефицит.

Парламентарната комисия прие на първо четене предложения Бюджет 2016

Максималният заложен нов дълг, който страната ни ще може да поеме през 2016-та година, е 5,3 млрд. лева.
Правителството предполага още, че реалният растеж на БВП през следващата година ще е 2,1%, а това ще дойде от очаквано нарастване на потреблението и растежа на инвестициите у нас.

Идеята е този растеж през 2017-ма година да стигне до 2,5%. Планираната инфлация за следващата година е в порядъка на 0,5%.

По отношение на заложените приходи министърът на финансите посочи, че те ще са в размер на около 33 млрд. лева за 2016-та година до 35 млрд. лева през 2018-ма година. От кабинета „Борисов 2" са на мнение, че през следващата година в държавната хазна ще влязат допълнително 1,5 млрд. лева от данъци и осигуровки.

Разпределено по сектори правителството е готово да даде 3,9 млрд. лева за здравеопазване, 3,1 млрд. лева за образование, 3,3 млрд. лева за отбрана и сигурност, 11,9 млрд. лева за социално осигуряване и 2,6 млрд. лева за издръжка на държавните служби.

Очакваното понижение на работната сила ще бъде по-слабо с приетите мерки за повишаване на стажа за пенсиониране, обясни Владислав Горанов. Според него предимство на бюджета е запазването на ниското ниво на данъчната тежест.

АИКБ подкрепя бюджета за следващата година, коментира Васил Велев. Подкрепяме финансовата стабилност, допълни той, като обаче посочи, че прогнозират по-нисък ръст на БВП.

Бюджет 2016 има подкрепата и на КРИБ.

От КНСБ пък са доволни от бюджета в социалната сфера, макар че можело още какво да се направи.

Предвижда се около 10% увеличение в 3 агенции, където заплатите са много ниски - в Социално подпомагане, в Агенцията по заетостта и в Главната инспекция по труда, както и ръст с около 5% за Агенция "Митници" и за НАП.

Синдикатите са доволни, че ще се увеличат заплатите на учителите в средното образование и единият разходен стандарт за издръжка на ученик.

Очаква се и повишаването на минималната работна заплата на 420 лева.