Лихвите по кредитите не са стряскащи и взривоопасни. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян пред БТВ.

Той обясни, че икономиката в страната работи, има инфлация, която се отразява както от едната и от другата страна на баланса в обществото. Културно в България притежанието на жилище е много важно нещо, изтъкна Хампарцумян. И добави - ако прекалено много хора имат затруднения да си изплащат ипотеките, те ще потърсят и ще получат политическа подкрепа със закони и регулации, които ще натиснат банките, посочи банкерът.

"Няма да има тотална катастрофа, но внимавайте какво правите", посъветва Хампарцумян хората, които желаят да си купят жилище. Тези, които купуват апартаменти с инвестиционни цели, няма да бъдат защитени, според него. Добрата новина, по думите му е, ако страната влезе в Еврозоната инвестиционните възможности за спестяванията на хората ще скочат неимоверно.

Хампарцумян посочи, че ипотеките също тръгват плавно нагоре, като сме близо до пика на имотния пазар. Имотният пазар първи пада при криза и последен става, защото тухли и керемиди не се ядат. Да се купи кола срещи защита от обезценяване е икономически безумно, оцени финансистът.

Икономистът Кузман Илиев посочи, че ключовата дума е несигурност сред банковия пазар затова къде хората да си инвестират парите. Хората изпитват несигурност и търсят къде да си запазят главницата по сметките си, но въпросът е къде отиват средствата - те отиват в едни от малкото активи, с които българинът може да се спекулира с недвижимите имоти. С недвижимите имоти по-разумно трябва да се прави кредитирането, призова Кузман Илиев.

Според него хората трудно си плащат ипотеките за жилищата.

Кузман Илиев добави, че рекордните печалби на банките, са платени от бизнеса. Рекордните печалби ще трябва да бъдат буфери срещу недобрите кредити. Трябва да се мисли рационално и хладно, призова той. "Малко розови очила сме сложили, защото не инвестираме, не произвеждаме, а трябва да бъдем с няколко хода напред, защото сме в периферията на Европа", каза Кузман Илиев.

Той смята, че ако лихвите скочат с 4% ще е проблем за хората и за банките.

За българските аномалии на пазара на жилища и жилищни кредити

За българските аномалии на пазара на жилища и жилищни кредити

Ситуацията България коренно се различава от тенденцията в Европа