Внесеният от Министерството на финансите проект за редовен бюджет за 2023 година със заложен дефицит от 6,4% е провокация към народните представители, казваща им - "заложили сме това, което вие написали в предишните бюджети. Така сте го написали, че като го остойностим, получаваме това". Това коментира пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

А как може да се изпълни задачата, която си поставят двете първи сили ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да намалят дефицита с 3,4%, за да се вместят в Маастрихтския критерий от 3% дефицит? В никакъв случай с увеличение на данъците, а с реформи в ефективността на системите, смята експертът.

"Би трябвало да бъдем много внимателни, въобще не става дума за увеличение на данъци по една много проста причина - когато системите са неефективни, означава, че не може да увеличаваме данъците и да сипваме вода в кацата без дъно. Преди да сме запушили кацата, няма какво да увеличаваш. Освен това - да увеличим събираемостта, да не харчим пари за неефективни проекти. Обобщено - трябва да направим процесите в икономиката по-ефективни, трябва да ускорим оборота на пари в България, който е много бавен. Защото когато някой е заделил капитал за някакъв проект, след това чака разрешения, съд и т.н. Този капитал седи мъртъв, за него текат разходи собственикът понася загуби. Това ни забавя като икономика, като държава."

Радев: Проектобюджетът отразява политиките от няколко парламента

Радев: Проектобюджетът отразява политиките от няколко парламента

Кабинетът "Донев 2" внесе предложението си за бюджет в Народното събрание

Хампарцумян коментира и преговорите за съставяне на кабинет между първите и вторите. По думите му не следва да се робува на имената на личностите, а да се работи по конкретна програма, а след това по варианти за хората, които да я изпълняват.

"Една сериозна политическа сила с капацитет, трябва да има по джобовете поне няколко предложения за министър на финансите, за премиер, за ключови позиции от гледна точка на разумния управленски капацитет. Не може да заложиш на две или три личности и от тях да зависи цяла държава. Това е демокрацията, не може цялата къщичка да рухне, когато извадиш една личност. Това би означавало, че живеем в някаква сатрапия, някакъв източноевропейски султанат", каза той.

Борисов: Аз се дръпнах, и Кирил, и Асен да го направят

Борисов: Аз се дръпнах, и Кирил, и Асен да го направят

Трябва експертно правителство, което да изкара пълен мандат