Тежестта на инфлационния натиск за най-бедните коментира Христина Христова, бивш социален министър, в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, правителството е имало заявки за пенсионна реформа, като е очаквала тя да стартира от 1 юли.

Очевидно не се е стигнало до консенсус, защото не се говори за пенсионна реформа, а става обичайното индексиране на пенсиите по швейцарското правило - с 6,1 процента. Пак може да има недоразумения с Ковид добавките и великденските, кза Христова.

Бисер Петков: Инфлацията гризе минималната заплата

Бисер Петков: Инфлацията гризе минималната заплата

Ако минималната работна заплата не следва темпа на инфлацията, ще се увеличат работещите бедни

 

Според нея е възможно процентът за индексиране да не покрие Ковид добавката при малките пенсии.

"Притеснявам се за инфлационния натиск върху семействата с ниски доходи. Време е в спешен порядък да се прави антиинфлационен план-програма. Трябва да се подпомогнат хората с ниски доходи. Да се определи какво е енергийна бедност и с колко ще се увеличи помощта за отоплителния сезон", подчерта тя.

Над 36% от хората са в риск от бедност, не могат да поддържат жилището си топло, алармира Христова. Тя изтъкна също, че инфлацията предварително изяжда обезщетението за майчинството за втората година и повишената минимална работна заплата.

Бившият социален министър посочи, че трябва да бъде подкрепена и индустрията, тъй като бизнесът е много затруднен с цените на тока и газта. Трябва да се вземат социалните и икономическите параметри на минималната работна заплата, отбеляза Христова.

По думите ѝ, компенсациите за тока не стигат заради големите пикове на цените. Не трябва да се преустановява диалогът с работодателите. Прогнозите са инфлацията да се увеличава до края на годината. Потреблението на стоки от първа необходимост може би ще намалее, каза още тя.

НОИ преизчислява служебно пенсиите

НОИ преизчислява служебно пенсиите

Извънредната мярка беше трансформирана в постоянно действаща

"В цяла Европа инфлацията бележи 30-40-годишен връх. Говори се за намаляване на ДДС за някои хранителни стоки. Това е противоречива мярка - няма гаранция, че ще се намали цената като се намали ДДС-то", смята Христова.

Тя определи като много добра новина одобрението на Плана за възстановяване и 12-те млрд. лв., които ще получим от ЕС.

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Не е необходимо да се чака обаче до есента, за да се започне реална работа