Инвестиция в размер на 25 млн. лв. ще бъде направена в развитието на Индустриален парк Видин. Това потвърди днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при посещението си в крайдунавския град. Там той се срещна с кмета д-р Цветан Ценков и областния управител Иво Атанасов.

По думите му вече има изготвен проект за финансирането от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост".

На срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на инвеститори и бъдещото икономическо и индустриално развитие на региона. Министър Богданов подчерта, че развитието на Северозападна България е приоритет на правителството.

Министърът посочи, че предстои строителството в индустриалната зона, управлявана от НКИЗ, да започне още тази година, като сумата ще бъде инвестирана във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен. "Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен транспорт, с пристанище и e в близост до Дунав мост 2. Всичко това дава възможност регионът да се развие като логистичен и интермодален хъб", посочи министърът след като посети теренa на място.

Богданов изтъкна потенциала, с който разполага Видин. Той обсъди с кмета на града създаването на местно звено, което да работи за привличане на инвеститори и да представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона.

"Трябва да имаме подготвени хора, така че да ускорим инвестиционния процес", каза още Богданов. Тези инвестиционни звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на икономиката и индустрията, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

"Осигуряването на финансиране на индустриалния парк Видин е поредна стъпка от страна на правителството за насърчаване развитието на региона", подчерта той. Министър Богданов обяви, като мярка за намаляване на регионалните дисбаланси в страната, фактът че в Северозападния регион праговете за отпускане на държавна помощ за инвестиции са в най-голям размер. "Регионът може да получи до 60% от капиталовите разходи при привличане на инвеститор", припомни министърът.

"Продължаваме да работим активно с представителите на местната власт. Трябва да създадем работеща индустрия, за да останат хората в региона и да се завърнат тези, които работят извън него", бе категоричен Богданов.

Припомняме, че по-рано днес министърът посети и производствената база на "Ел Би Булгарикум". Там той подчерта, че приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, която да бъде финансирана от дружеството.

Производствената база на "Ел Би Булгарикум" иска спешен ремонт

Производствената база на "Ел Би Булгарикум" иска спешен ремонт

Това стана ясно след посещение на министъра на икономиката в компанията