Над 22 млрд. лв. европейски средства е усвоила България за периода от 2007 до 15 юни 2022 г., показват данните на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и ко-хезионните фондове на ЕС от началото на 2007 година, в това число и помощта за предприятията в хода на COVID кризата, включени в системата ИСУН", се казва в анализа на икономиста от ИПИ Адриан Николов.

Най-много от тях са в столицата - над 5,1 млрд. лева. Следват областите Пловдив (над 1,2 млрд. лв.) Благоевград (1,1 млрд. лв.) и Бургас (943 млн. лв.). Като абсолютна сума пък най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по около 160 млн. лв.).

По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата - столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които по своята същност изискват повече средства.

Анализът на ИПИ не вижда гаранция, че с Плана ще се правят реформи

Анализът на ИПИ не вижда гаранция, че с Плана ще се правят реформи

Ниският ни потенциал за реформи поставя под риск самото му изпълнение

Изплатените средства достигат 3229 лева на човек от населението - отново най-много в сто-лицата (3972 лв.), следвана от областите Габрово (3836 лв.), Благоевград (3814 лв.) и Враца (3169 лв.).

При средни за страната 3229 лв. на човек от населението седем общини са получили над 5 хиляди лв. - Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Белен, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол. Общините,успели да привлекат под хиляда лева на човек са 95, като най-малко са изплатените средства в Дулово и Добричка община- под 200 лв. на човек от населението.

ИПИ: Социалните трансфери с малък ефект под линията на бедността

ИПИ: Социалните трансфери с малък ефект под линията на бедността

Пенсионерите изтеглени над линията само с помощите

В общия случай малките общини, които привличат значителни суми по европейските фондове изпълняват проекти със значимост отвъд конкретната община - водни цикли и пречиствателни станции, заводи за рециклиране и подобни, които обслужват потребностите на групи от няколко съседни общини, се посочва в анализа на ИПИ.