От началото на сагата „КТБ" (20.06.2014) Комисията за финансов надзор е получила над 190 сигнала за медийни публикации, нарушаващи Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и касаещи пряко конкретни публични дружества и стабилността на финансовата система в България. Това става ясно от прессъобщение на финансовия орган, цитирано от Money.bg.

От тях до наказание са стигнали едва 4 нарушения - две срещу издателя на вестник „Капитал" - „Икономедиа" АД, едно срещу физическо лице - журналист, и четвъртото срещу издателя на локалния новинарски сайт Врацанюз.бг - „Алпико пъблишинг" ЕООД. В парично изражение глобите са съответно 150 хиляди лева за двете нарушения на „Икономедиа", 50 хиляди лева за журналиста, чието име не се споменава, както и 100 хиляди лева за врачанското издание.

Отделно трима журналисти, двама от които от „Капитал", са глобени с по 5 хиляди лева заради „възпрепятстване на надзора и непредоставяне на информация за целите на извършваните проверки". От „Капитал" посочиха, че тази глоба е заради отказ да разкрият източниците си на информация.

Именно глобата срещу „Икономедиа" заради публикации във вестник „Капитал" и публичното й оповестяване днес от изданието станаха причина КФН да излезе с публична позиция, в която да обясни кой и защо е бил наказван през годината.

В писмото си финансовият регулатор не разкрива конкретната причина за наказанията, но обяснява, че „нарушенията са със значителна тежест". „С извършените нарушения са засегнати неограничен кръг инвеститори, които биха могли да се подведат при формиране на инвестиционните си намерения от разпространената невярна информация", пише още в мотивите.

КФН посочва още конкретно за издателя на вестник „Капитал" - Иво Прокопиев, че за последните четири години спрямо него и свързани с него лица са издадени над 60 броя наказателни постановления по образувани над 110 административно наказателни производства с наложени ефективно санкции в размер на над 350 000 лева.

От регулатора изрично посочват, че прилагането на закона е задължение на заместник-председателя, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност", който към момента е Владимир Савов, а не на председателя Стоян Мавродиев, когото от „Икономедиа" подозират в предубеденост в решенията на КФН спрямо тях.