След три дни протести и срещи с няколко политически сили в петъчния ден - ПП/ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП, от най-големия синдикат у нас са доволни - в парламента има воля да бъдат подкрепени исканията им за повишаване на заплатите на служители в редица бюджетни сфери като МВР, Министерството на земеделието, в сферата на културата и др.

"Получихме съгласие от повечето парламентарни групи за подкрепа на близо 2/3 от исканията ни. Те са в размер на 300 милиона лева, тоест говорим за 200 милиона, предстои да видим гласуванията. Но по мои сметки може да говорим дори за 200 и нещо милиона. Оптимист съм, че депутатите чуват гласа на хората", изрази удовлетворение президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По-рано днес от страна на трите партии, подкрепящи кабинета - ГЕРБ, СДС и ДПС, дойде позитивен отговор на исканията на синдиката, поне на голяма част от тях - по думите на председателя на парламентарната бюджетна комисия от ДПС Йордан Цонев голяма част от мерките ще бъдат приложени, а от ГЕРБ заявиха, че следващата седмица ще внесат предложения за повишения на бюджета на държавните структури за около 200 милиона лева.

ПП съгласни с КНСБ за ръст на заплати, но не на калпак и в рамките на 3% дефицит

ПП съгласни с КНСБ за ръст на заплати, но не на калпак и в рамките на 3% дефицит

Вдигане на заплатите на калпак ще доведе до растеж в неравенствата