КНСБ настоява за нова политика по доходите, която да отразява икономическите реалности и възможности. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров по време на Международен младежки форум "Бъдеще за труда, бъдеще за младите хора". Пламен Димитров настоя за мерки, които да дадат перспективата за бъдещето на икономиката и индустрията.

"Това липсва в управленската програма и ние сме решени да променим това в рамките на този месец", категоричен бе президентът на КНСБ. По думите именно затова сега е решаващ моментът да бъдат включени и очакванията на младите хора, така че да стане ясно какво трябва да направи властта за това младите хора да останат в България.

Относно новата политика по доходите, Пламен Димитров настоя, че тя трябва да отразява икономическите реалности и отбеляза, че в много сектори производителността на труда изпреварва ръста на доходите.

Според него промяната в политиката по доходите може да се случи по два начина - единият с въвеждане на минимални стандарти.

"За последните пет години под нашия натиск минималната заплата скочи с 62%", отбеляза Пламен Димитров.

Социалният министър доволен от ангажимента на НС за неизплатените заплати

Социалният министър доволен от ангажимента на НС за неизплатените заплати

Новосъздадената парламентарна комисия е правилна стъпка

По думите му стремежът е минималната работа заплата да достигне 400 евро в хоризонта до 2022 г., какъвто е мандатът на КНСБ. Той отбеляза още, че бедните в България са 2,5 млн. души, като 1 млн. от тях, не са пенсионери, а работещи хора - млади българи. Президентът на КНСБ постави въпроса какво правим именно за останалия един милион и другите, които са работещи бедни.

Ние предлагаме две неща - промяна в закона, нов раздел в Кодекса на труда, които определят как се формира цената на труда. Другият механизъм е колективното трудово договаряне, каза още Пламен Димитров.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев заяви в своето обръщение, че настъпили промени с дигитализацията поставят много неизвестни и въпросителни пред това до каква степен познатата ни структура на икономиката ще се запази.

"Вие сте тези, които трябва да зададете тона и да маркирате пътя", обърна се той към младежите, участници във форума. Донев отбеляза, че в този процес е важен балансът между професионален и личен живот. По думите му политиките за достойно заплащане действително са много важни.

"Действително статистиката, която излезе в Евростат е отчайваща за България", посочи Донев и визира голямо количество население, което живее в материални лишения.

"Над 65% от възрастните хора живеят в тези материални лишения", коментира социалният министър и отбеляза, че затова са важни отговорите на въпросите какво заплащане искаме, както и какво е качеството на образованието, което имаме.

Форумът ще приключи с приемане на документ, набелязващ мерките, които са необходими за младежката заетост не само в България, но и в ЕС.