КНСБ подкрепя справедливите искания на работещите в столичния градски транспорт и продължава да настоява държавата да ги подкрепи финансово. Такава е практиката в много европейски държави, които прилагат регламент 1370 на ЕС, според който публичният транспорт е ангажимент и на местните власти, и на държавата.

Това се казва в позиция относно с утрешния протест на градския транспорт на София, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. 

Предложението на конфедерацията за държавно дофинансиране на обществения транспорт бе отправено многократно към правителството, след като състоянието му се влоши в резултат на ковид пандемията. Тя доведе до рязък спад в броя на пътуванията и респективно в приходите от превозни документи. Негативно отражение оказа и ръстът на цените на електричеството и природния газ.

Кирил Петков и превозвачите се качиха в една лодка

Кирил Петков и превозвачите се качиха в една лодка

Протест ще има, но без блокади

Настоява се в бюджет 2022 г. субсидията за градския транспорт в София да бъде увеличена със 178 млн. лв.  С предстоящата актуализация на бюджет 2022 през месец юли КНСБ ще предложи отново държавно дофинансиране за обществения транспорт както в София, така и в страната.

КНСБ ще предложи сключване на ново 3-годишно споразумение със Столичната община, с което да се запази ангажиментът ѝ за увеличение на заплатите всяка година, като за 2023 г. то би следвало да бъде 15 на сто.

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Столичният транспорт на протест в сряда, но разписанията без промяна

Самият градски транспорт обаче ще се движи нормално

Припомняме, че днес след продължилата над 3 часа и половина среща между премиера Кирил Петков и товарните и автобусните превозвачи, стана ясно, че тя е приключила с конструктивен тон за разлика от тази от началото на април, която бе демонстративно напусната от бранша със заплахата за блокада на държавата. 

В конкретика - още тази седмица ще се проведе работна среща между превозвачите и регионалният министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното досега категорично желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

Макар и да е имало диалог, нямало е предложени конкретни решения, казаха от бранша. Затова и остава насрочения протест в много градове в страната. "Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има, тъй като не бяха поети никакви реални ангажименти, а ние имаме ангажимент към нашите членове", каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. И подчерта - браншът ще постави конкретен срок на държавата, в който да бъдат изпълнени исканията им.

Подобно бе решението обявено вчера от страна на работодателските организации.

Представителите на бранша не влязоха в голяма конкретика дали протестните им действия ще се изразяват в блокиране на пътища и улици, но по-скоро и от думите на двете страни може да се съди, че блокади няма да има.

Превозвачи организират протест в София в неделя

Превозвачи организират протест в София в неделя

Поискано е и разрешение от общината

В София протестът започва от 8.30 на три събирателни пункта - бул. "Ботевградско шосе", "бул. "Цариградско шосе" и бул. "Царица Йоанна" преди тунела в кв. "Люлин".