След над 3 часа и половина, срещата между премиера Кирил Петков и товарните и автобусните превозвачи приключи с конструктивен тон за разлика от тази от началото на април, която бе демонстративно напусната от бранша със заплахата за блокада на държавата.

"Прекарахме 3 часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения. С ясната идея, че всички сме в една лодка, и ако искаме да живеем в добра държава, диалогът и уважението трябва да са взаимни", каза министър-председателят.

В конкретика - още тази седмица ще се проведе работна среща между превозвачите и регионалният министър Гроздан Караджов по темата с разширяването на тол системата. От това може да се съди, че са възможни отстъпки от заявеното досега категорично желание на МРРБ да разшири тол системата и да повиши цените за тежкотоварните автомобили.

"Министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за други идеи. Имаме и други конкретни предложения, които не са огромните отговори на въпросите. Премахваме акциза на природния газ, пропан бутана и метана. За най-малките превозвачи вдигаме прага за регистрация по ДДС на 100 000 лева. ДДС ставката за природен газ, пропан бутан и метан ще е 9%", добави Петков. Ще се обсъжда още и премахване или намаляване на биодобавката или поне нейната цена с производителите на такива добавки.

Освен това - въпреки мнението на вицепремиера Асен Василев, че към момента акциза на горивата не може да бъде намален, както искат превозвачите, Петков е поел ангажимент отново да повдигне въпроса на следващия Европейски съвет.

50% намаление на акциза няма да има, категоричен е Асен Василев

50% намаление на акциза няма да има, категоричен е Асен Василев

По думите му исканията на превозвачите са неизпълними

Макар и да е имало диалог, нямало е предложени конкретни решения, казаха от бранша. Затова и остава насрочения протест в много градове в страната. "Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има, тъй като не бяха поети никакви реални ангажименти, а ние имаме ангажимент към нашите членове", каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. И подчерта - браншът ще постави конкретен срок на държавата, в който да бъдат изпълнени исканията им.

Припомняме, че подобно бе решението обявено вчера от страна на работодателските организации.

"Това, което се разбрахме, е, че този протест ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите", допълни думите на Милтенова Петков. Представителите на бранша не влязоха в голяма конкретика дали протестните им действия ще се изразяват в блокиране на пътища и улици, но по-скоро и от думите на двете страни може да се съди, че блокади няма да има.

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Държат срещите да бъдат само публични

В София протестът започва от 8.30 на три събирателни пункта - бул. "Ботевградско шосе", "бул. "Цариградско шосе" и бул. "Царица Йоанна" преди тунела в кв. "Люлин".