Повече средства искат синдикатите. КНСБ организираха протестна палатка пред Народното събрание, където бюджетна комисия започна разглеждането на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

Исканото увеличение според президента на КНСБ Пламен Димитров е постижимо. Потребителската кошница е поскъпнала с 45%. Според него е нужно увеличение на доходите от поне 15-20%. 670 милиона лева ще трябват за селскостопанска академия, за пожарникари, за учените и др.

На фона на политическата криза КНСБ са успели да разговарят с депутатите. Част от исканията са входирани в актуализацията. БВП е увеличен, а през него се преразпределят средства, както уточни Димитров.

Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) заяви, че са нужни 5,5 милиона лева за увеличение на работните заплати за Селскостопанска академия. Над 92% от всички сертификати и признати сортове на България са собственост на Академията, над 160 изобретения и полезни модели са неин продукт. Академията е системно недофинансирана, като по думите й това е обезсърчило младите учени.

Синдикати настояват за вдигане на МРЗ

Синдикати настояват за вдигане на МРЗ

Те предлагат увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв.