КНСБ няма да приеме да бъдат орязани разходите за увеличение на пенсии и заплати в проекта за бюджет за 2023 г. Това каза за БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Синдикатът ще предложи и преструктуриране на приходите от данъци.

В предложения бюджет ние не виждаме политика по доходите. Ние ще работим за увеличаване на работните заплати и за една устойчива политика по доходите, каза тя.

В началото на следващия месец от КНСБ ще предложат вариант за балансиран бюджет с гарантирани приходи за пенсии и заплати и увеличаване на някои данъци.

По думите на Виолета Иванова има достатъчно буфери, които могат да доведат за балансиране на бюджета.

КТ Подкрепа за бюджета: В МФ някой е смятал с калкулатор

КТ Подкрепа за бюджета: В МФ някой е смятал с калкулатор

Самият подход на правителството е изключително притеснителен

"При този ръст на цените ние не можем да допуснем, че пенсиите не трябва да бъдат увеличени от 1 юли. Същото се отнася и за разходната част по работните заплати. Има достатъчни буфери, които могат да балансират бюджета, възстановяване на ДДС, увеличаване на корпоративния данък на 15%", поясни експертът.

Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева.