Бюджет 2021 е първият рационален, насочен към хората и икономиката бюджет. Това заяви пред bTV икономическият министър Лъчезар Борисов по повод критиките на президента Румен Радев, че бюджетът за догодина е разоряващ.

Той изтъкна, че намалената ДДС ставка за заведенията, въведена като антикризисна мярка, вече е дала положителни резултати.

По негови думи бюджетът трябва да се гледа и успоредно със средствата от ЕС.

"Когато говорим за бюджет и социална, здравна и образователна сфера, вярвайте ми, че инвестираме в бъдещето и в нашата икономика. В такава криза, ако нямаме човешкия капитал, ние няма да имаме икономика", подчерта министърът и призова гражданите да спазват противоепидемичните мерки.

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет
Обновена

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Президентът вижда огромни харчове без цели и план

Запитан дали ще се затварят ресторанти и други заведения, Борисов посочи, че това трябва да бъде решено от оперативните щабове по места, както и от щаба към министъра на здравеопазването.

При първото затваряне направихме доста сериозни неща - търговските вериги да бъдат отворени, осигурихме всички необходими неща за нашите лекари, доставихме и лекарства, напомни министърът на икономиката.

Той посочи, че от Асоциацията на заведенията са в контакт със социалния министър и предстои да бъде дискутирана темата за тяхното подпомагане. Според него намаляването на ДДС за този сектор е било добра мярка, особено за летния сезон. "Видяхме запазване на работни места и ефект по линия на изсветляване на бизнеса, имаше дори увеличаване на приходите от данъци и тази мярка даде своя ефект. Това запази икономиката ни в добра кондиция", подчерта Борисов.

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Бюджет 2021 - безразборно харчене или насърчаване на потреблението

Синдикати и работодателите се разминават в оценката

По негови думи страната ни е постигнала уникална финансова стабилност, като се нарежда на второ място в ЕС по този показател.

Той заяви, че в сферата по приходната част и изсветляване на бизнеса България е може би един от лидерите в Съюза. Страната ни оставала лидер и по кредитен рейтинг. На Балканите нямаме конкуренция, категоричен бе министърът.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ