Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. Това заяви пред Нова нюз Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Той посочи, че с всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет. По негови думи има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата.

Дацов подчерта, че еврозоната няма само икономически измерения, а има повече от един смисъл. Според него участието е и с политически измерения.

"Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него - друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш", обясни той.

Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Професор Стив Ханке: Въвеждане на еврото в България само след референдум

Според него "цялата идея е лудост"

"Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото", категоричен бе експертът.

От своя страна икономистът Георги Вулджев заяви, че България няма какво да спечели от влизането в еврозоната. Според него приемането на еврото не означава по-ниска инфлация.

"След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическият растеж. Предстои криза в еврозоната", предупреди той.

Вулджев посочи, че има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. По негови думи има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява.

Станем ли част от тази общност, вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими, смята икономистът.

За него по такъв въпрос трябва да има референдум.

Лорер: С лекота ще покрием критериите за Еврозоната

Лорер: С лекота ще покрием критериите за Еврозоната

Първо обаче трябвало да се постигне съгласие в коалицията