"Нито задаване на реформи, нито някакви политики. Бюджет 2023 е една основна цел на хартия - достигане на 3% дефицит". Това заяви пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.

Той посочи, че очакванията му са бюджетът за 2024 г. да бъде инвестиционно ориентиран, като държавата създаде предпоставки бизнесът да се развива и се направи реформата в правосъдието.

По думите му приходната част на бюджета за 2023, та дори и прогнозите за 2024 и 2025 г., приходната част от концесии е 0,08% от БВП. Каримански подчерта, че в нито един друг бюджет в Европа няма такава приходна част.

Той засегна и темата за избора на Димитър Радев за гуверньор на БНБ. Според него Радев е доказан професионалист, който ще продължи работата за приемането на България в еврозоната, което е първостепенна задача.

По отношение на номинираните за подуправители на БНБ - Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС - финансистът изрази опасения, че може да се поляризира политическото обрастване на Централната банка, защото мандатът за БНБ е даден от обществото, а не от политическите сили.

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на разработения от него и неговият екип Бюджет 2023.