Вял дебат по избора на управител на БНБ се проведе в пленарна зала на извънредно заседание на парламента днес. Депутатите минаха в лични нападки, търсене на ДС наследници и дори прескочиха към избора на шеф на НЗОК.

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Димитър Радев за шеф на БНБ, стана ясно от коментара на социалиста Румен Гечев в пленарна зала. Той обясни, че левите са против ускореното членство в Еврозоната. Освен това левите са поискали от БНБ анализ за ползите и рисковете от приемането на еврото, а такъв не им е даден. Припомняме, че миналата седмица Николай Каварджиклиев, кандидатът на БСП за гуверньор на БНБ, оттегли кандидатурата си, а от БСП обявиха, че процедурата е свирен мач.

Очаквано "Възраждане" изтъкнаха, че няма да сме готови за Еврозоната преди 2040 г. Според Деян Николов не е ясно пред какви рискове и шокове ще се изправим, ако приемем еврото. Според него ако Радев бъде избран за управител на БНБ, ще загубим финансовата си независимост. "Възраждане" също имаха номинация - тази на Любомир Христов.

За Тошко Йорданов гуверньорът на БНБ е предварително избран. Това, което днес се разисквало в пленарна зала било театър, а договорката била Андрей Гюров и Петър Чобанов да станат подуправители. Какво ще кажете на вашите избиратели за мръсните сделчици, които въртите с ГЕРБ и ДПС, обърна се той към ПП/ДБ.

Това е правителство е избрано с една цел - да изпере Бойко Борисов и Делян Пеевски, включи се и Станислав Балабанов. Живеем във военен конфликт, притеснен е Цончо Ганев, който се опасява от Трета Световна война.

Искрен Митев от ПП се заяде със Станислав Балабанов, наричайки го "господин Алабалабанов". Депутатът от ИТН пък му отговори, че най-доброто, което направили, е да свалят кабинета на Кирил Петков.

Димитър Радев бе избран за управител на БНБ със 155 "за", 67 бяха против. Мандатът на гуверньорът на БНБ е 6 години и е втори за него - първият изтече на 15 юли 2021 г., след като бе избран през юли 2015 г. от 43-ото НС, като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и "Реформаторския блок", но бе подкрепена и от ДПС. Тогава Димитър Радев пое поста от Иван Искров, чието управление се свързва с фалита на КТБ.

Това е третият пореден опит за избор на управител на БНБ след предишни неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание. Предходният 49-ти парламент пък дори не започна такава.

Гуверньорът и подуправителите на БНБ - интерфейсът за Еврозоната

Гуверньорът и подуправителите на БНБ - интерфейсът за Еврозоната

Хампарцумян: Политиците не знаят какво прави БНБ