Министерството на икономиката и енергетиката ще преговаря с банки за отпускане на специални кредитни линии за малкия и средния бизнес за съфинансиране по оперативната програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика 2007-2013 година".

Това съобщи днес директорът на дирекция "Предприсъединителни програми и проекти" в министерството Атанас Кирчев, цитиран от БНР, който участва в информационна среща за представянето на оперативната програма във Варна.

Той обясни, че почти всички банки са съгласни за отпускане на такива специални кредитни линии. Другият начин за съфинансиране ще е чрез Националния гаранционен фонд, който ще бъде създаден към Насърчителна банка, каза още специалистът. Според него този фонд ще стане факт през есента.

Кирчев съобщи още, че по оперативната програма се предвижда създаването на консултантска мрежа от организации за подкрепа на бизнеса при изработването на стратегии и проекти. Мрежата ще обхваща между 50 и 100 организации, като седалища ще има във всички областни градове. Тези организации ще предоставят преференциални условия на фирмите в изработването на проекти и кандидатстване с тях по програмата.

Един милиард и 27 милиона евро е общата стойност на оперативната програма, посочи Кирчев. От тях най-голям процент е предвиден за модернизация на технологиите, защото средната възраст на оборудването в малките и средните предприятия в страната в момента е между 11 и 15 години.