Международната рейтингова агенция Moody"s потвърди кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, информират от Министерството на финансите.

Така България балансира няколко ключови фактора:

  • Очакванията на Moody"s, че енергийна криза в Европа няма да отслаби съществено икономическата и фискалната позиция на страната.
  • Подкрепата за кредитния профил на България, която произтича от перспективата за приемане на еврото, дори това да се случи след 2024 г.
  • Рисковете за ефективността и напредъка на правителството по ключови приоритети, поради продължителния вътрешнополитически застой в страната.

Относително слаба флуктуация на основните икономически и фискални показатели на страната през следващите 12 до 18 месеца. Това отразява стабилната перспектива според очакванията на Moody"s, включително и баланса на рисковете между потенциалните отрицателни ефекти върху кредитния профил, произтичащи от политическата ситуация в страната, и потенциалните положителни ефекти от евентуалното приемане на еврото.

Данните за България към ноември 2022 г. показват, че индустриалното производство и частното потребление в страната са относително устойчиви на нарастващите производствени и потребителски цени.

Реален растеж от 2.7% на брутния вътрешен продукт през 2022 г. и забавяне до 1,4 % през 2023 г. очакват от Moody's и посочват, че тези оценки са сред най-стабилните темпове на растеж спрямо останалите европейски страни през тази година.

Международната рейтингова агенция отбелязва и способността на правителството да предостави подкрепа на предприятията, без да отслаби фискалната си позиция. Този фактор обяснява защо Moody"s не очаква енергийната криза да има значителни и трайни икономически последствия върху българската икономика.

Според агенцията инфлацията ще се понижи до 6% в края на 2023 г., спрямо 14,3% в края на 2022 година. В съответствие с необходимостта от изпълнение на Маастрихтските критерии, очакванията на Moody"s са, че бюджетният дефицит ще остане стабилен около 3% от БВП през 2023 и 2024 г. Държавният дълг обаче леко ще се увеличи до 23,8% и 24,7% от БВП, съответно в края на 2023 и 2024 г. като общата фискална позиция на страната като цяло се запазва непроменена.

Moody"s смята, че България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от 2024 г., но в основния сценарий за страната е заложено, че процесът вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

Поради липсата на стабилно управление от април 2021 г. до сега са повишени рисковете, свързани с провеждането на ключови за страната политики и би могла също да усложни възможността на правителството за реакция при наличието на непредвидени събития. Анализаторите отбелязват, че служебното правителство се е оказало ефективно в укрепването на алтернативните маршрути за доставка на газ през Гърция и Турция, както и алтернативни доставки на природен газ, най-вече от Азербайджан.

Международната рейтингова агенция би повишила кредитния рейтинг при наличието на подобрение в перспективите за растежа в дългосрочен план, произтичащи от подобрения в инфраструктурата и институционалната среда, както и присъединяването на страната към еврозоната.

При трайно влошаване на бюджетната позиция на страната, перспективите пред дългосрочния икономически растеж, както и при неуспех в завършването на процеса по присъединяването към еврозоната Moody"s отбелязват, че биха понижили рейтинга.