Комисията за финансов надзор предвижда административни глоби в размер между 200 лв. и 200 хил. лв. при установени случаи на търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара на финансови инструменти, става ясно от Проектът на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ), разработен от финансовата институция.

Основни положения от проектозакона, който отговаря на европейските директиви в областта, бяха представени по време на проведения семинар „Чувствителна информация за цената на акциите и вътрешна информация", организиран от Българската асоциация по връзки с инвеститорите, съобщи Investor.bg.

Законът дефинира мерките срещу разпространяването на конкретна информация, която не е публично огласена и може да окаже съществено влияние върху цената на търгуваните акции или облигации.

Наказва се също така и разпространяването на невярна и подвеждаща информация, както и слухове, и заблуждаващи новини. Важно е да се спомене, че това влиза в действие само когато лицето, което разпространява информацията, знае, че информацията е невярна или подвеждаща.