Националната агенция за приходите (НАП) предлага да бъде въведена двойно по-висока глоба при липса на касов апарат в търговските обекти.

Това е едно от законодателните предложения за борба със сивата икономика, които бяха представени от ръководството на агенцията на членовете на Консултативния съвет, в който участват представители на браншови и работодателски организации, институции и одиторски фирми.

От НАП искат твърд размер на глобата или сближаване на долната и горната граница на санкциите, които в момента са между 250 и 10 хиляди лева, съобщи БНР.

Целта на мерките е да се намали риска от укриване на средства и неплащане на данъци. Друга мярка в тази посока е въвеждането на дистанционен контрол върху регистрацията на извършените продажби в произволен момент по инициатива на контролните органи. В пакета законодателни предложения е и въвеждането на ограничение за разплащания в брой над 30 хиляди лева.

От Националната агенция за приходите информират, че са въведени нови кодове за плащане за глобите на КАТ по наказателни постановления и глобите, събирани чрез фиш. Старият код за вид плащане вече не се прилага.
За миналата година са постъпили 46 и половина милиона лева от глоби по наказателни постановления и фишове, съобщават от НАП.