България е сред страните с най-голямо неравенство в заплащането. Същевременно у нас това се съчетава с невъзможността на социалната система да се справи с този проблем. Това се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа", предаде БТА.

Минималната работна заплата у нас €236, а в Люксембург - €1999

Минималната работна заплата у нас €236, а в Люксембург - €1999

Ние сме с най-голямата разлика в ЕС за 2017 г.

Годишният доклад отбелязва още, че според начините за оценка, резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 година.

От анализа на ЕК става ясно още, че заплатите в България миналата година са нараснали повече от производителността на труда. За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността. За дисбаланса те обвиняват правителството, което постоянно повишавало минималната заплата.

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

Тя обясни, че това е благодарение на ръста на икономката

Според бизнеса още по-притеснително е намерението на управляващите да повишат шоково доходите през 2018 г. В бюджета е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%.

Индустриалците искат да отпадне минималната работна заплата

Индустриалците искат да отпадне минималната работна заплата

Фирмата да не плаща първите 3 дни от болничния, искат още от бизнеса

Нашата страна бележи растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда. Отчита се обаче, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отбелязва още ЕК. 

Годишният доклад на ЕК сочи още, че България е сред държавите с най-висок дял на хората, заети на непълен работен ден заради възможностите, а не заради желанието им.

България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването.

За разлика от повечето държави в ЕС, у нас има спад в заплащането на заетите в областта на финансите и бизнес услугите.

КНСБ: Минимум 700 лв. заплата за работещи висшисти

КНСБ: Минимум 700 лв. заплата за работещи висшисти

Синдикатите искат 800 лв. минимална заплата до 2022 година