България остава основен търговски партньор на Грузия, като през изминалата година двустранният стокообмен достигна 826 млн. долара, с ръст от близо ¼. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и новия извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България Н. пр. Отар Бердзенишвили.

Министър Стоянов изрази увереността си, че търговските отношения между двeта държави ще продължат да се развиват, а структурата на стокообмена ще се разшири. В тази връзка се планира подбор на нов търговско аташе в Тбилиси, тъй като мандатът на настоящия изтича през лятото.

Обсъдени бяха и възможностите за реализация на повече съвместни проекти, които ще допринесат за задълбочаване на икономическите отношения между двeтe страни. Посланик Бердзенишвили подчерта необходимостта от по-добра свързаност, като ключова предпоставка за разширяване на търговията и инвестициите между България и Грузия.

Разговорите обхванаха и други важни теми като развитието на отношенията в светлината на актуалните регионални проблеми, подобряването на цифровата свързаност и подпомагането на връзките между бизнеса от двете страни.