България тегли нов държавен дълг по решение на 44-ото Народно събрание. Това заяви пред bTV служебният министър на финансите Валери Белчев по повод аукциона на 15 ноември за продажбата на държавни ценни книжа за половин милиард лева.

Той подчерта, че решението е взето през ноември 2020 г., когато е гласуван бюджетът.

По думи на Белчев една част от тези пари отиват за погасяване на стари заеми, вземани от предишни правителства, друга част ще отиде за планирани разходи, а трета - за кризата. Според него в това няма нищо лошо, защото лихвите са ниски.

Страната ни поема нов дълг за 500 млн. лева

Страната ни поема нов дълг за 500 млн. лева

При нулева лихва това е най-големият аукцион за годината

По отношение на бюджетната рамка за следващата година Белчев отрече твърденията, че бюджетът е приет на тайно заседание на Министерския съвет. Приходната част върви добре, икономиката също е сравнително добре, правейки сметката, видяхме, че бюджетът ще го бъде - нещата не са толкова лоши, коментира той.

Финансовият министър поясни, че в момента е подготвен базовият сценарий, но от правителството не искат да политизират въпроса.

От своя страна министърът на икономиката Даниела Везиева допълни, че бюджетната рамка за следващата година е готова и предстои да се внесе в Министерския съвет.

Министерството на икономиката анализира кои актове на Кирил Петков може да паднат в съда

Министерството на икономиката анализира кои актове на Кирил Петков може да паднат в съда

Актовете, издадени от Петков, не стават автоматично нищожни, подчерта Везиева

Тя наистина ще бъде рамка - без конкретни политики, защото считаме, че като служебен кабинет не е наша работа да определяме политики и приоритети, подчерта тя.

Белчев заяви, че са създадени условия стандартът на българския пенсионер да не падне, а Везиева посочи, че икономическата среда "изсветлява" и политиката на министерството вече дава резултати. По нейни данни за последния месец у нас са инвестирани над 100 млн. лв. и са открити 1300 работни места.

"Няма хора, които към момента да са атакували актове на Кирил Петков. Решението на Конституционния съд не прави актовете му нелегитимни", подчерта тя.

Везиева обясни, че са направили анализ и повечето актове, подписани от Петков, са свързани с ежедневната работа на Министерството на икономиката.