Новият държавен заем, взет в понеделник, не води до икономически растеж, коментира пред БНР Кирил Григоров.

Два милиарда евро нов дълг за страната беше реализиран в понеделник, но за него се разбра във вторник вечерта. Изпълнителният директор на Агенцията за кредитен рейтинг Кирил Григоров коментира, че от икономическа гледна точка един държавен заем би трябвало да се инвестира така, че да доведе до икономически растеж и от него да дойдат средства, които да послужат за погасяване на заема с лихвите. "От тази гледна точка това, което е обявено в момента, нито една от тези три цели само по себе си не води до икономически растеж", обясни Григоров.

Защо никой не изпитва гняв за 16 млрд. лв. заем, недоумява Станишев

Защо никой не изпитва гняв за 16 млрд. лв. заем, недоумява Станишев

Управляващите си купували политически кредит

При споменаването за поредния държавен дълг от финансовото министерство обявиха, че е постигната изключително добра доходност.

Според изпълнителния директор на Агенцията за кредитен рейтинг, лихвените проценти на международните пазари сега са ниски и моментът е подходящ да се емитират дългове.

"Когато гледаме доходността, която е постигната, трябва да направим едно сравнение какви са лихвените нива в момента в Еврозоната. Ако изходим от това, че основната лихва на Централната европейска банка е 5 стотни от процента, депозитната лихва е отрицателна – 0.4%. Тогава ще видим, че доходността, която ние сме постигнали на пазарите, е сравнима с риска, който носят нашите книжа, с кредитния рейтинг на България. Аз лично смятам, че инвеститорите въобще не могат да са недоволни, тъй като в сравнение с цените, които са в момента в Еврозоната на подобни ценни книжа нашата доходност е достатъчно висока", обясни Григоров.

Като намерение за използване на дълга беше обявено, че парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг, както и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките, припомня БНР.

Според Григоров, няма да се наложи банковата система да бъде подпомагана от държавата.

Припомняме, на 29 март 2014 година настоящият премиер Бойко Борисов обяви, че държавата ще фалира, ако вземе дълг от 3 млрд. лева (около 1,5 млрд. евро - б.р.).