Няма да бъде теглен заем от МВФ. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в кулоарите на парламента.

По въпроса дали ще теглим заем от друго място Дянков каза, че засега не ни се налага.

„Преценяваме какви са възможностите за тази и следващата година. Засега обаче това не е необходимо", добави той.

По-рано Иван Костов обяви, че е запознал с идеята си за заем от МВФ премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, както и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Най-важното е да се запази фискалния резерв, за да се гарантира нещо в държавата. Ако той падне под определено ниво, ще се наложи да искаме заеми, но тогава ще е лошо, заяви Костов.

По думите му ако вземем заем сега, той ще е с лихва 6%, а догодина ще бъде 12%.

Запитан защо Пловдив получава по-малко пари Дянков изтъкна, че за всички е тежко, но трябва да се съобразяваме с това.

Припомняме, вчера стана ясно, че на общините Пловдив и Раковски се предоставят допълнителни бюджетни кредити в размер на общо 4 млн. лв. за финансиране на инфраструктурни обекти във връзка с приемането и обезвреждането на балирани отпадъци от Столична община.

Около 2.86 млн. лв. се отпускат по бюджета на община Пловдив за 2010 г.  и близо 1.14 млн. лв. - на община Раковски. Средствата ще бъдат вложени за основен ремонт и реконструкции на детски градини и училища, проектиране и изграждане на пътни връзки на територията на гр. Пловдив, и за ремонт на общински път в гр. Раковски.

Дянков подчерта, че при актуализацията на бюджета между първо и второ четене от централния бюджет са излезли допълнително 38 милиона лева за малките общини и 26 милиона лева допълнително за лекарствени средства.

Дянков подчерта, че като финансов министър главната му задача е да пази фискалната стабилност и да прави всичко възможно за тази стабилност.

По време на парламентарния контрол Дянков заяви, че правителството полага необходимите усилия да избегне допълнително нарастване на дефицита над планираните 3.8% от БВП за тази година на начислена основа.

Той каза още, че е планирано през 2011 г. да бъде постигнат дефицит в размер на 2.7% от БВП по консолидираната фискална програма.

В отговор на депутатски въпрос за постъпленията на Сребърния фонд за това полугодие Дянков потвърди, че основната част от постъпленията са от концесии, приватизация и други чрез трансфер от централния бюджет.

Дянков уточни, че постъпленията са 58.3 милиона лева, от които 57.2 милиона лева са трансфер от централния бюджет от концесии, приватизация и други и че 1.1 милиона лева са натрупани лихви по депозити.

Общата сума на Фонда е 1 681 600 000 лева и изтъкна, че след споразумение с тристранния съвет от месец март финансовото министерство редовно публикува отчети за касовите потоци.

Михаил Миков от БСП, който зададе въпроса за Фонда, подчерта, че той е много важен за укрепването на пенсионната система.

Миков обърна внимание на финансовия министър, че съществуващия важен приходоизточник за Сребърния фонд - приватизацията, ще бъде автоматично прекъснат ако минат и на второ четене промените в приватизационния закон, с които продажбите се прехвърлят към областните управители.