"2% от населението задържа 90% от това, което се произвежда в Европа, а разликата между най-ниското и най-високото заплащане е сто хиляди пъти."
Това каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на международна конференция на тема: "Европейският социален стълб - предизвикателства пред синдикатите за по-ефективна защита на работещите". Манолов коментира още, че "...нещото, с което се гордееше Европа - европейският социален модел, е разрушен".

Европейският социален стълб, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, е основна тема, която ще бъде дебатирана в двата дни от международната конференция. Според Манолов предложението за прилагане на европейския социален стълб за държавите - част от еврозоната, няма как да се случи у нас, защото няма ресурс за неговото изпълнение. Причината за това е ниското данъчно облагане на бизнеса и плащания 10% плосък данък.

По думите на Манолов това води до продължаващо забогатяване на богатите и задълбочаване на социалните неравенства. Така за Европа е важно да обърне внимание на Източна Европа. Общоизвестно е, че Северна Европа е по-развита от Южна, а Западна по-развита от Източна. България е част от Югоизточна Европа, констатира Манолов. Той не скри притеснението си от факта, че това, което става в България може да се пренесе и в Европа - липсата на регулация, ограничаването правата на работника, както и всякакви неолиберални опити да бъдат пренесени на европейско равнище.

Сред основните въпроси, които бяха обект на дискусия по време на форума на КТ "Подкрепа", присъстваше и този дали е възможна единна европейска минимална работна заплата. Според данни от последния световен доклад за заплатите нарастването им на практика е спряно и от 2,7% през 2012 г. е спаднал до 1,4 през 2016 г. Сред основните препоръки на ЕК е приемане на минимална работна заплата във всички страни-членки на ЕС за справянето с феномена работещи бедни.

Димитър Манолов коментира, че минимална работна заплата има в целия цивилизован свят. По думите му където не е нормативно определена, тя е утвърдена на база споразумение между работодателски и синдикални организации. "Ще продължи да има минимална работна заплата - да се пукат душманите", каза още Манолов. Той бе категоричен, че за да бъде увеличена пенсията на 200 лв. минималната работна заплата и приходите, която формира приходите в осигурителния модел, следва да е поне 800 лв.

Така например в Румъния с решение на правителството минималната работна заплата е увеличена с 30%. Освен примера на Румъния в конференцията ще участват представители на Белгия, Франция и Полша.