Общопрактикуващите лекари настояват Бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ да бъде увеличен с 25 млн. лева. Искането им е отправено в становище до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната парламентарната комисия Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев и финансовия му колега Владислав Горанов, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и на НЗОК д-р Дечо Дечев.

В проектобюджета за извънболнична медицинска помощ се предвиждат 19 млн. лева

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

От БСК критикуват липсата на реформи в проектобюджета за 2020 г.

Разходите за здраве стават непосилни за пациентите, държавата не внася достатъчно

Личните лекари изтъкват, че ръстът на заплатите в публичната сфера за 2020 г. е увеличен с 10%. Те изтъкват и ръст на МРЗ за 2020 г. с 9%. Бюджетът на НЗОК за 2020 г. е 4,744 млрд. лв. и ръст от 395 млн. лв.

"Едва ли е необходимо да коментираме "значимостта" на спестените 6 млн. от бюджета за ПИМП на фона на 4.744 милиарда лева бюджет на НЗОК и каква друга "празнина" във финансирането на здравеопазването биха запълнили", пишат от организацията на общопрактикуващите лекари. 

Д-р Спас Спасков: Парите за здраве не са малко от хората, а от държавата

Д-р Спас Спасков: Парите за здраве не са малко от хората, а от държавата

Въпросът е как ще се разпределят, коментира д-р Таня Андреева

От сдружението пишат, че проектобюджетът за тях би трябвало да осигури поддръжка на съществуващите практики като покрива разходите и заплащането, а също така и осигуровките и данъците.

В системата на доболничната медицинска помощ, освен близо 4200 общопрактикуващи лекари, работят още около 4000 медицински специалисти, в т.ч. медицински сестри и още други сътрудници, свързани с дейността ни, което означава, че съобразно законите от предвидения първоначално бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, след това 10% данъци и ако има дивиденти - още 5%. 

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

С бюджета се потушава социално напрежение, според икономистите от ЕКИП

Водим се по инерция, смята Георги Вулджев

Личните лекари уточняват, че парите, които изискват няма как "автоматично да се превръщат в чисти доходи, които влизат в джоба на ОПЛ", пишат в становището си медиците.

Те припомнят бюджетите на общопрактикуващите лекари - през 2018 г. - 5,8% (с предвидените в резерва 7 млн. лв.), през 2019 г. - 5,4%, през 2020 г. - 5,2%.

В искането си за увеличение на бюджета за 2020 г. с 25 млн. лв. спрямо 2019 г. те пишат, че ще предоставят предложение за разпределението на бюджета за ПИМП по пера, след като има яснота за неговия размер.

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не трябва да се развръзва кесията

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

Образованието - най-големият приоритет в бюджет 2020

От 1 януари минималната работна заплата става 610 лева, срещу което е КРИБ