Въпреки недоволството на синдикатите, правителството и една от работодателските организации одобриха парите за здраве в Бюджет 2020 г.

Пред БНТ бившият директор на института за спешна медицинска помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков заяви, че парите не са малко от гледна точка на личния джоб на хората, но от гледна точка на държавата като цяло те са ужасяващо малко.

Много важно е ние да знаем срещу тези пари какво може да се извърши, каза той. 

Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса за 2020

Съмнителна е ефективността на проекто-бюджета за Здравната каса за 2020

Член на Надзорния съвет на Касата се съмнява, че бюджетът е за пациентите

В Германия разходът на глава от населението за здравеопазване е около 4 000 евро. Тук ще бъде някъде от порядъка на 350 евро сега, обясни д-р Спасков. По думите му, разликата е "главоломна".

"Ние трябва да се съобразим с тези налични пари какво може да се даде като здравеопазване и нашите надежди да не бъдат безкрайни. Единият вариант е повече пари за извънболничната помощ, другият вариант е в големите болници да постъпят значително повече пари. Така че недоволни са всички, които искат повече, а няма как да го получат", заяви д-р Спасков. 

Бюджет 2020 залага най-голям ръст на данъците от граждани

Бюджет 2020 залага най-голям ръст на данъците от граждани

При заплаха от рецесия правителството ще преследва нулев дефицит

По думите на д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и бивш здравен министър, приходната част на бюджета се определя от това колко всеки от нас внася за здраве и колко държавата внася за здраве. 

Държавата трябва да осигури част от групите, които по закон не плащат сами здравни осигуровки, но здравето и парите в системата на здравеопазване, които се дават за дейност, вече са функция на това как ще бъде разпределена разходната част на бюджета към лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ.

"Точно там си проличава каква политика, какви философия иска да разгърне и касата, и Министерството на здравеопазването, макар и непряко да участва в договарянето на националния рамков договор и там всъщност ние ще видим дали отново тази увеличена приходна част ще бъде разпределена пропорционално, както и досега", каза д-р Андреева.

Тя поясни, че половината пари ще отиде за болнична помощ, останалите ще се разпределят за извънболнична - за дентална, за лекарства и т.н. или ще има нова философия, каквато според нея трябва да има. 

АИКБ с препоръки за Бюджет 2020 г.

АИКБ с препоръки за Бюджет 2020 г.

Асоциацията иска баланс, данъчна стабилност и ускоряване на реформите