Министерският съвет (МС) прие днес Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 21 960 100 лв.

Средствата са предвидени за увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните и лечебните заведения, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, за достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" 2022 г.

Парите ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област "Здравеопазване" средства.

Отпускат се и средства в размер на 8 241 700 лв. за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19.

Дават допълнителни средства за МЗ, МВР и МО

Дават допълнителни средства за МЗ, МВР и МО

Парите са за медиците на първа линия и за справяне със засилния миграционен натиск

Те включват и поставяне на ваксини срещу COVID-19 в регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници и Националния център за заразни и паразитни болести през месец май 2022 г.

Проектът на Постановление е в съответствие с чл. 15а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на предвидените по централния бюджет за изпълнение на политики в област "Здравеопазване" средства.