По предложение на директора на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) министърът на финансите Пламен Орешарски спря съмнителна операция на стойност 9 хил. евро.

Според заместник-градския прокурор Роман Василев, който по-късно даде брифинг, информацията за злоупотребата е постъпила в Министерството на финансите чрез Агенцията за финансово разузнаване и след това министърът на финансите е наредил спиране на сделката.

Операцията е свързана с предполагаема измама с чужди кредитни карти от чужбина.

Прокурор Василев уточни, че сделката е минала по линия на закона за пране на пари, като фирмата - посредник е уведомила Агенцията за финансово разузнаване.

Съмненията са за неправомерно нареждане на средства от кредитни карти, извършвани от чуждестранно физическо лице по сметка на инвестиционен посредник - българско юридическо лице.

Заместник-градски прокурор заяви, че в момента се извършват оперативно-следствени действия за установяване на лицето. За сега се знае, че той е френски гражданин по потекло израелец.

Роман Василев уточни, че въпросното лице няма нищо общо със задържаната група, използваща кражба на лични данни за превеждане на средства от САЩ към България.

Операцията е извършена без знанието на титулярите на кредитните карти и последващо нареждане за превод на акумулираните средства по сметка на лицето в чужбина.

След постъпил доклад от задължено лице по Закона за мерките срещу изпиране на пари, АФР незабавно извършва необходимите действия по събиране на допълнителна информация.

Министърът на финансите е спрял операцията за срок от 3 работни дни.
Материалите по случая са предадени на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство.