От 1 септември минималната работна заплата се увеличава на 270 лева, вдигат се и вдовишките пенсии с една трета. Това съобщи министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество.

По време на обсъжданията е имало различни предложения - както обобщи той - синдикатите са искали повишаването да стане веднага, а част от работодателските организации- или изобщо да не се случва повишението, или то да бъде от догодина.

Аз предложих компромисен вариант - увеличението да стане от 1 септември, заяви Дянков. Той добави, че това решение на Тристранния съвет ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството.

Увеличаването на МРЗ според шефа на КРИБ Огнян Донев не е достатъчно. И 240, и 270 лева са много ниски заплати, каза той и изтъкна, че във фирмите от конфедерацията няма подобни заплати.

Пламен Димитров от КНСБ изрази недоволство за вдигане само на вдовишките пенсии и подчерта, че синдикатите настояват за еднократно увеличение на всички пенсии. Той поясни, че КНСБ искат МРЗ да стане 290 лв. от 1 януари.

Стана ясно, че всички работодателски организации - с изключение на КРИБ, са гласували против вдигането на заплатата.

 

От Българската стопанска камара са потвърдили позицията си, че за увеличение на минималната заплата може да се говори от 1 януари 2012 година, като преговорите трябва да се водят в рамките на бюджетната процедура за следващата година, а не в средата на годината, при липса на ясни и пълни разчети за ефекта от това решение.

Необходим е също така прецизен анализ на преките и косвени ефекти от увеличението на МРЗ, която по силата на множество нормативни документи е базов параметър за определяне на различни видове плащания.

Освен това от БСК са на мнение, че преговорите за увеличение на възнагражденията приоритетно трябва да се водят на ниво бранш/отрасъл и фирма, а не на национално равнище, така че да бъде отчетено специфичното състояние на отделните сектори на икономиката.

Във връзка с предложението на Правителството за частично индексиране на т.нар. вдовишки пенсии всички социални партньори са се обявили против подобен подход, обединявайки се около позицията, че по този начин ще се наруши равнопоставеността на хората в пенсионна възраст. Синдикатите и работодателите поискаха точни разчети, мотиви и оценка на въздействието на подобно решение.

Решението за увеличаване на вдовишките добавки е несправедливо, заяви категорично Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива.

 

Солидарността и справедливостта не са монопол на синдикатите, подчерта той и добави, че работодателите също са вносители на средства в солидарната система.

Въпросът за увеличаването на пенсиите според ССИ трябва да бъде за всички осигурени, за всички пенсионери.

По думите на Дечев проблемът не е в нежеланието на синдикати или работодатели, а е в отклоняването на огромни бюджетни проходи.

Огромни финансови потоци - предимно от контрабанда, се отклоняват от държавния бюджет, заяви Дечев.

Той каза, че Съюзът за стопанска инициатива изцяло подкрепя изразеното преди няколко дни желание на министър Дянков да бъде отстранен шефът на НАП.

„Смятаме, че трябва да бъде отстранен и неговият ментор и още преди два дни поискахме публично оставката на Цветан Цветанов", каза Дечев.

По думите му Цветанов и шефът на НАП носят пряка отговорност за това средно между 42 и 50 млн. лв. седмично да не влизат в държавния бюджет.

„Ако тези пари бяха налични нямаше да водим абсурдната дискусия дали да вдигнем вдовишките добавки или нищо да не вдигаме", коментира още зам.председателят на ССИ.

Той съобщи, че ССИ е внесъл писмо до главния прокурор Борис Велчев, с което предава желанието на предприемачи от Враца и Видим за пряка среща.

Преди днешното заседание на Тристранката - лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев, коментира, че каквото и да стане, ще тежи на съвестта на тези, от които зависи решението

Темата за пенсиите и заплатите постави социалният и финансовият министър на двата полюса. Тотю Младенов заяви, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите, малко след което Дянков го опроверга.

В последните месеци социалният министър настояваше за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв.

В същото време обаче Симеон Дянков бе скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.

Младенов поиска диференцирани добавки за пенсиите, Дянков пък „склони" да даде на всички пенсионери по равно.