Кабинетът "Борисов-3" предлага на парламента да ратифицира Рамковото споразумение за заем в размер на 200 млн. евро.

Споразумението е между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България, механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове за програмния период 2014-2020 г., което е подписано на 21 декември 2016 г.

Планират 1,2 млрд. нови заеми за плащането на 2,8 млрд. стари, акцентира икономист

Планират 1,2 млрд. нови заеми за плащането на 2,8 млрд. стари, акцентира икономист

Изненада е, че се планира дефицит, обяви друг икономист

Този заем ще подпомогне усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Той частично ще покрива българския принос във финансирането на изпълнението на проекти, които се реализират с пари от оперативните програми "Региони в растеж 2014-2020", "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" и "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020".

Предвидено е парите от заема да постъпят в централния бюджет и да се усвояват на траншове. Отделните траншове по години ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране в средносрочен план и ще се предвиждат в закона за държавния бюджет на Република България за съответната бюджетна година.