Офшорните компании са системен проблем на българското общество, обяви Димитър Събев, организатор на протест пред Финансовото министерство. Повод за недоволството е 10%-то участие на офшорки в български дружества, което вчера депутатите гласуваха в пленарна зала.

Според него, колкото по-често гледаме странични теми - като бурки и подобни и не се занимаваме с нещата, които бъркат конкретно в джоба ни, толкова по-бедно общество ще бъдем.

Решението за 10 %-ов лимит не е най-важното от това, което гласуваха депутатите, подчерта Събев и изтъкна, че това по-скоро е параван. Най-важното било написаното с малки букви. По думите му, с това гласуване било разводнено понятието офшорна зона и така най-голямата офшорна зона, която инвестира пари в България, а именно - Британските Вирджински острови, след вчерашния ден официално не е офшорка.

На 17 юни – петък, предстои важно гласуване в Комитета на финансовите министри на ЕС, в който ще се решава бъдещето на Европейската данъчна система. Според Събев, българската позиция е една от най-консервативните и най-ретроградните.

Българският представител в лицето на финансовия министър или негов заместник упорито отказвал да заяви пред обществото каква ще е неговата позиция на това гласуване.

Посочвайки министерството на финансите, Събев подчерта, че в тази сграда се взимат решения, които уж са в името на обществото и от името на държавата, но не са известни на широката публика.

Оказа се, че протестът е доста рехав - едва от десетина души. Те бяха създали обстановка като на остров, където стояха с импровизирани безалкохолни коктейли. "Стига помощ за данъчните тарикати", гласеше един от плакатите на протеста.

С коктейл в ръка и плакат в другата ръка, една от протестиращите обяви: "Неплащането на данъци не е геройство".